Marija Barbieri

  • Marija Barbieri

    Marija Barbieri (Split, 1939.), glazbena publicistkinja i operna kritičarka, završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu i diplomirala germanistiku, engleski i talijanski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glazbu je učila privatno. Od 1964. radila je u redakciji ozbiljne glazbe Radio Zagreba, danas Hrvatskoga radija. Autorica je ciklusa Operni solisti, U svijetu opere, Operna večer i Život glazbe s opernom tematikom, povremeno s temom Književnost i opera, kao i prve kontaktne emisije ozbiljne glazbe na Hrvatskome radiju Nedjeljom u operi. Vodi izravne operne prijenose EBU (Europske radijske unije) i iz Metropolitana.

    Dobitnica je triju prvih nagrada na natjecanjima za najbolju glazbenu emisiju nekadašnje JRT (Jugoslavenske radiotelevizije) 1972, 1975. i 1976. i Nagrade Radio Zagreba 1979. godine. Za HRT je pripremila i vodila cikluse Hrvatsko operno stvaralaštvo i Hrvatski operni pjevači te portrete hrvatskih opernih umjetnika. Pokrenula je i vodila snimanja nekoliko hrvatskih opera i arija u izvedbi hrvatskih opernih umjetnika. Urednica je i(li) autorica teksta nosača zvuka niza hrvatskih opernih pjevača i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije – 8 desetljeća. Za CD Dunja Vejzović u Zagrebu dobila je 2003. diskografsku nagradu Porin. Stalna je suradnica u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ (Hrvatski biografski leksikon i Hrvatska enciklopedija).

    Piše za online novine (kultura i izvedbene umjetnosti) klasika.hr i za WAM, Cantus i Hrvatsko glumište. Autorica je i(li) koautorica nekoliko monografija: Hrvatski operni pjevači 1846. – 1918., Josip Gostič, Dokumenta. Dunja Vejzović, Lisinski 30 – Palača za novo stoljeće, Milka Ternina and the Royal Opera House, Josip Rijavec, Mirella Toić, Bugarski pjevači na hrvatskim opernim scenama od 1920. do 2006., Slovenski umjetnici na hrvatskim pozornicama i Milka Trnina – 150 godina kao i niza separata za Arti musices Hrvatskog muzikološkog društva, programskih knjižica za HNK-a u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ciklusa Sfumato HRT-a, izdanja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, ciklusa Metropolitan u Lisinskom, te sarajevskog SVEM-a. Članica je Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog muzikološkog društva.